ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Ingatlanadó 2011 – ben

utolsó módosítás: 2010. december 27. hétfő - (09:11)

Az ingatlanadó kivetésének joga az önkormányzatoknál van. A testületek a napokban döntenek ennek mértékéről. Meglepetések helyett érdemes előzetesen tájékozódni ingatlanvásárlás esetén a helyi önkormányzatnál ennek mértékéről.

Év végén döntenek az önkormányzatok arról, hegy megemelik-e a helyi adókat az infláció mértékével. Ilyen helyi adó belterületi telkekre vonatkozó telekadó és az építményadó is. Ezen adókat nem a piaci érték, hanem a telek, vagy ingatlan mérete alapján határozzák meg. Mindezt annak ellenére, hogy az ingatlanszakma évek óta küzd az értékalapú adókivetés mellett.

Az ingatlanadó kivetése nem kötelező. Nagyobb települések önkormányzatai nem minden esetben éltek eddig ezzel a lehetőséggel, ám az egyre szűkösebb költségvetés és romló gazdasági helyzetük miatt egyre több önkormányzat dönt ilyen adók kivetése mellett. Éppen ezért ingatlanvásárlás előtt érdemes informálódni a helyi adók mértékéről. A fővárosban az adó mértéke kerületenként eltérő lehet, de más városokban is városról városra változik.

A főváros III. kerületében csak a telekadó és a nem lakáscélú építmények adója nő. A telkenként fizetendő összeg 40 forintról 100 forintra emelkedik négyzetméterenként. A családi házak, lakások után, amik magántulajdonban vannak ez után sem kell adót fizetnie a tulajdonosoknak, viszont a garázsok, üzletek, azaz a nem lakáscélú ingatlanok után az adó a kerületben évente 1240 forintról 1430 forintra emelkedik négyzetméterenként.

Az V. kerületben lakáscélú ingatlanok után szintén nem kell a helyi rendeletben foglaltak szerint adót fizetni. Azon ingatlanok, melyek nem lakás célját szolgálják, azonban itt is adóznak. Az adó mértéke évente 1365 forint négyzetméterenként. Ettől eltér a vendéglátóhelyekre (1400 Ft/négyzetméter) és a kaszinókra (1550 Ft/négyzetméter) kirótt építmény adó.

A XI. kerületben viszont már azoknak a lakástulajdonosoknak is adót kell fizetniük, akik ugyan magánszemélyként lakáscélra használják ingatlanjukat, de állandó lakcímük nem a kerületbe szól. Ezeknek az ingatlantulajdonosoknak évente 1500 forintot kell befizetniük négyzetméterenként. Ez az összeg egyébként megegyezik a nem nem lakáscélú építményekre kirótt adó összegével. Ezeken túl a telekadó éves díja 275 forintról 287 forintra nő négyzetméterenként.

A XVII. kerületben szintén emelkednek az adók. Üres telkek után ezen túl 250 forintot kell megfizetni négyzetméterenként. Ebben a kerületben sem kell továbbra sem adót fizetnie azoknak a magánszemélyeknek, akik lakáscélú ingatlannal rendelkeznek. A vállalkozásokra kirótt ingatlanadó viszont emelkedni fog tevékenységi körtől függően. Így például a kereskedelmi célú ingatlanok után ötven négyzetméterig évente 600 forintot kell fizetni négyzetméterenként, de tízezer négyzetméter fölött ez az adó már 1550 forint.

A XIX. kerületében az építési telkekre kivetett adó szintén emelkedik, négyzetméterenként 269 forintra. A nem lakáscélú ingatlanok helyi adója évi 1232 forint négyzetméterenként, a hasznos alapterület után.

Maradva a főváros közelében: Budaörsön az ingatlanokra kivetett adó mértéke szintén emelkedik. Itt már minden ingatlan tulajdonost érint az adó befizetésének kötelezettsége. A lakások és az egyéb hozzátartozó ingatlanok, a garázsok után járó adó 500 forintról 700 forintra emelkedik. Az egyéb építmények adója éves szinten 800-ról 900 forintra nő négyzetméterenként.

Szegeden szintén csak a vállalkozás célját szolgáló ingatlanok után kell az adót megfizetni. Ennek összege éves szinten 1200 forint lesz januártól négyzetméterenként. Viszont a 20 négyzetméternél kisebb ingatlant tulajdonló vállalkozások adómentességet kapnak.

Pécsett telekadót vetnek ki az 1500 négyzetméter feletti belterületi építési telkekre. Az adó csak az 1500 négyzetméter feletti részre vonatkozik és évente 5 forint négyzetméterenként. A magánszemélyek tulajdonában lévő lakáscélú ingatlanok adóját is hasonló metódussal számolják. A lakás hasznos alapterületének 65 négyzetméter, illetve a családi ház 80 négyzetméter feletti része adózik négyzetméterenként évi 450 forinttal. A nem lakáscélú ingatlanok után ugyan úgy, mint a vállalkozói ingatlanok után az adó mértéke évi 450 forint négyzetméterenként.

Debrecenben a nem lakáscélú építmények adója 670 forint lesz, a garázsoké 450 forint. Az egy helyrajzi szám alatt lévő, azonos fajtájú épület, épületrész hasznos alapterületének 50 ezer négyzetmétert meghaladó része után 500 forintot kell fizetni négyzetméterenként.

Cimkék: , , , ,

Hasznos volt az információ?

Ingatlanadó 2011 – ben bejegyzéshez 4 hozzászólás

 • 1
  Jozsef
  2011. november 29. kedd | 14:24

  Hello!

  A kérdéses ingatlan egy ház lenne, ami pékségként is funkcionál.

  Szeretném tudni, hogy ajándékozni lenne -e jobb vagy adásvétellel megvenni.

  Ügyvédnél vagy közjegyzőnél lenne e jobb megcsinálni a papírokat, hol mennyibe kerülne, melyiket kellene választani és miért.

  Úgy tudom létezett egyeneságú rokonok között egy illetékmentes ajándékozási lehetőség. Hallottam róla, hogy ez talán már megszűnt, megszűnik. Mi ezzel a helyzet.

  Köszönöm.

 • 2
  Kovács Sándorné
  2012. április 16. hétfő | 18:08

  „Mentes a lakcímnyilvántartás szerinti lakhelyéül szolgáló lakása után tulajdoni hányada arányában fizetendő adó alól a 62. év feletti egyedülálló adó-alany, amennyiben havi jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum háromszorosát amennyiben a lakás hasznos alapterülete nem haladja meg a 80 négyzetmétert.”

  Idézem az ingatlanadó mentességére vonatkozó jogszabályt.
  Idén január 12-én váltam nyugdíjassá, addig átmeneti járadékban részesültem. Természetesen beadtam a mentesség iránti kérelmemet, amit
  elutasítottak azzal, hogy január 1-én nem voltam nyugdíjas.

  Február 17-én kaptam kézhez az adóhivatal levelét a csekkekkel együtt, amiből az első részletet március 15-ig, a másodikat pedig szeptember 15-ig
  kell befizetni.

  Úgy gondolom, hogy egy fizetési kötelezettségről szóló utalványt nem ilyen
  intervallummal kéne kiküldeni, hiszen a mai gazdasági helyzetben nem biztos,
  hogy be tudják fizetni a kirótt összeget ilyen rövid idő alatt.

  Egyébként, amikor kézhez kaptam a küldeményt, már nyugdíjas voltam, másrészt nem hiszem, hogy 11 napon múlna a mentesség elismerése.

  Ezt teljes mértékben méltánytalannak és igazságtalannak tartom.

  Pécs, 2012. ápr.16. Kovács Sándorné

 • 3
  Szigetközi Györgyné
  2012. augusztus 14. kedd | 07:18

  Egy kérdésem van!

  Örököltem egy ingatlan 1/4 részét amelyhez a többségi tulajdonos nem biztosítja a hozzáférésemet a mai napig!!
  –ezzel szemben az önkormányzat rendszeresen kötelez az oda vonatkozó kommunális adó megfizetésére!!!
  –JOGOS EZ AZ ÖNKORMÁNYZAT RÉSZÉRŐL?

  —-köszönettel:

  Szigetközi Györgyné
  3352.Feldebrő Vörösmarty u 40

 • 4
  Márta Károlyné
  2012. szeptember 12. szerda | 18:14

  Szeretném megkérdezni hova kell,vagy lehet mennem ha a Gyermekeimre szeretném íratni a tulajdonrészemet..még életemben..és tényleg illeték mentes?… Válaszukat megköszönöm.

  Hozzászólásként röviden annyit az előttem íróhoz hogy én is ugyanebben a gondban vagyok…szintén 1/4 rész arányos tulajdonom van egy lakásból..Édesanyám után..A nevelő Apám haszonélvezeti jogával terhelve…és ráadásul egy vadidegen nővel él együtt..de a hab a tortán hogy Én és a nővérem fizetjük a fele lakás adóját..mert a Polgármesteri Hivatal kirótta ránk..Nem tudtunk ellene semmit tenni…ilyenek a Magyar törvények..de ez igazságtalan..mert szerintünk a haszonélvezettel együtt jár az is hogy élvezi..de viseli a terheit is..ráadásul még egy idegen nő használja a mi tulajdonunkat..amit mi fizetünk..mi be sem mehetünk..sőőt a saját garázsomból kitiltott..holott annak Anyánk után csak a két gyermeke az örökös…de a h.élvezeti jogát arra is érvényesítette és az erősebb mint a tulajdonjog…és őket védi a törvény..a tulajdonosokat nem…

  Tisztelettel Márta Károlyné özvegy

Keresés

Archívum