ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Ingatlan árverés: a bankoknak nem érdekük

utolsó módosítás: 2010. január 19. kedd - (22:23)

A lakossági kölcsönök minősége az elmúlt időszakban az erre vonatkozó piaci változásokhoz hasonló mértékben alakult – tudtuk meg az OTP Bank Nyrt szakértőjétől.

A hitelportfólió minőségének romlása jelentősen lassult. Ennek oka egyrészt a forint árfolyamának viszonylagos stabilizálódása, másrészt a bank által a nehéz anyagi helyzetbe került hitellel rendelkezők számára nyújtott pénzügyi segítség. A tavalyi év kilencedik hónapjának végén lakáskölcsönök esetén 6,3 százalék volt azoknak a hiteleknek az aránya, amelyek 90 napot meghaladóan hátralékkal rendelkeztek.

A pénzintézet adósok védelmét szolgáló programja sikeresnek mondható, számos esetben nyújt fizetéskönnyítési lehetőséget az ügyfelek számára. Ilyen megoldás például a törlesztő részlet átmeneti időre történő csökkentése, a hitel futamidejének meghosszabbítása, vagy több termék egyidejű kombinálása – számolt be a szakértő. Az adósok általi megkeresés legfőbb oka az volt, hogy elkerüljék meglévő hiteleik törlesztésében a késedelembe esést.

Müller János, a Magyar Bankszövetség tanácsadója arról számolt be, hogy a lakossági kölcsönügyleteket tekintve a 90 napot meghaladó késedelmes hiteltörlesztések aránya 2009. egészére vetítve várhatóan 8 százalék körül alakul. Ez a pénzügyi válság előtti arányhoz képest háromszor annyi, azonban ez az érték még nem veszélyezteti a pénzintézetek biztonságát.

Ugyanakkor a bankok biztonsága a betéttel rendelkezők számára is rendkívül fontos. A hazai bankrendszer tőkeerősségre, tőkemegfelelésre vonatkozó mutatója nagyon jó minősítésű, amit a Magyar Nemzeti Bank által készített stabilitási jelentés is alátámaszt.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a bankszövetség számára az a legfontosabb érdek, hogy a hitellel rendelkezők szerződésszerű fizetési magatartást tudjanak tanúsítani. A pénzintézetek ugyanis nem kívánnak lakástulajdonosokká válni. Amennyiben egy háztartáson belül veszélybe kerül a fizetőképesség, célszerű rögtön felkeresni az adott bankot azért, hogy az általa felkínált konstrukció igénybe vételével mihamarabb megoldást találhassanak a felmerült fizetési nehézségre.

Magyarországon a végrehajtási eljárásoknak csupán a tizede kapcsolódik valamely bankhoz. Az ügyek nagy része közüzemi szolgáltatókhoz köthető, a pénzintézeteknek ugyanis törvényből adódó csatlakozási kötelezettségük van. Amennyiben elmaradt közüzemi tartozással rendelkezik az ügyfél, akkor azzal a lakáshitele is veszélybe kerül, ezért ilyen esetben is érdemes felkeresni az adott bankot, mert erre is létezik megoldás.

Cimkék: , , , , , , , , , , , ,

Hasznos volt az információ?

Ingatlan árverés: a bankoknak nem érdekük bejegyzéshez 1 hozzászólás

  • 1
    Farkas Lajosné
    2010. február 22. hétfő | 12:40

    Szeretnénk felajánlani bérbe vagy megvételre 480m2-es ingatlanunkat Bank kialakításához Mezőtúron 46-os út mellett parkolóval.

Keresés

Archívum