ingatlan1.hu

Emelkedő kelet-európai ingatlanbefektetési mutatók

utolsó módosítás: 2010. október 26. kedd - (10:55)

2010 harmadik negyedévében Kelet-Közép-Európa ingatlanbefektetési forgalma elérte a 1,5 milliárd eurót – ez 410 milliárd forintnak felel meg – ami 60%-os emelkedést jelent a második negyedévhez viszonyítva – tudhatjuk meg a CBRE (CB Richard Ellis) legújabb felméréséből.

A régió mostani forgalma kétéves csúcsot döntött, ugyanis a 2010-ben befektetett 3,3 milliárd euró lényegesen túllépi a tavalyi év teljes forgalmát, ami 2,6 milliárd euró volt. A kereskedelmi ingatlanbefektetések területén ezt az egyik negyedévről a másikra tapasztalható jelentős fellendülést a lengyelországi és oroszországi befektetői aktivitás támogatta. A két állam együtt 75%-os részesedést ért el idén a régió teljes forgalmából, ugyanakkor a többi régióbeli államnak alacsony likviditással kellett szembenéznie az előző negyedévben.

Néhány jelentősebb portfólió illetve eszköz értékesítésének köszönhetően a régió átlagos tranzakciós értéke elérte a 70 millió eurót (20 milliárd forint). A kelet-európai és lengyelországi piacokon az első osztályú ingatlanok hozamainak tekintetében a harmadik negyedévben is folytatódott a mérséklődés. Kelet-Európában 50-100, Varsóban pedig 35 bázisponttal csökkent a minimális hozam. A legtöbb piacon nem tapasztalható változás a harmadik negyedévben.

Bukarestben viszont az első osztályú bevásárlóközpontok elvárt hozama 25 bázisponttal növekedett, ami az ÁFA emelésnek és a közalkalmazottak bércsökkentése miatt gyengülő fogyasztási kilátásoknak köszönhető.

Szakértői vélemények szerint a negyedév során a kiskereskedelmi ingatlan volt a legkeresettebb a régióban. Hazánkban is csupán ezen a területen volt lényegesebb tranzakció, ám még így is jelentős mértékben elmaradt a lengyelországi volumentől.

Cimkék: , , ,

Hasznos volt az információ?

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Archívum